Home EVENTS Πεζοπορια στη Παρνηθα στο καταφυγιο Μπαφι

Πεζοπορια στη Παρνηθα στο καταφυγιο Μπαφι

1920x1074--MPAFI-min

Ο Νοέμβριος φτάνει στο τέλος του και μόλις αρχίζει να χειμωνιάζει… Ιδανική εποχή για πεζοπορία μέσα στο δάσος. Το νοτισμένο έδαφος, η μυρωδιά του ελάτου και του κέδρου, η ομίχλη που πέφτει συνήθως μετά το μεσημέρι κάνουν το τοπίο να μοιάζει απόκοσμο.

Η Πάρνηθα, το ψηλότερο βουνό της Αττικής, απέχει από το κέντρο της Αθήνας μόλις 40 χιλιόμετρα. Το μόνο βουνό με ελατοδάσος στην Αττική και το μοναδικό μέρος στο οποίο η πιθανότητα να συναντήσεις ελάφια είναι τόσο μεγάλη.

Ο πληθυσμός των ελαφιών σήμερα αγγίζει τα 2000 άτομα, περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας και πρόσφατα έκαναν την επανεμφάνισή τους λύκοι!

Οι πεζοπορικές διαδρομές της περιοχής κυμαίνονται από πολύ εύκολες και κατάλληλες για αρχάριους έως πολύ δύσκολες.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος αυτής της Κυριακής είναι τέτοιος που θα ικανοποιήσει τόσο τους αρχάριους όσο και τους λίγο πιο έμπειρους στην πεζοπορία καθώς θα υπάρχουν δύο επιλογές διαδρομής.

Η πρώτη επιλογή είναι να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο παρκινγκ του τελεφερίκ όπου και θα σας περιμένουμε στις 9:30, για να ανέβουμε με αυτό στο καζίνο. Από εκεί θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας σε μονοπάτι έως το καταφύγιο Μπάφι. Η διαδρομή είναι περίπου 45 λεπτά και φτάνοντας εκεί θα έχετε λίγο χρόνο ξεκούρασης.

Στο παρκινγκ του καταφυγίου Μπάφι θα είναι το σημείο συνάντησης στις 11:00 για όσους επιλέξουν να ακολουθήσουν μόνο την κυρίως διαδρομή.

Από εκεί θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πεζοπορία μας. Ξεκινώντας με μια έντονη ανηφόρα για 15 περίπου λεπτά θα φτάσουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται σε υψόμετρο 1290μ. ανάμεσα στις δύο ψηλότερες κορυφές της Πάρνηθας. Έπειτα θα κινηθούμε στη βορινή πλευρά έως το οροπέδιο της Μόλας και από εκεί θα επιστρέψουμε στο καταφύγιο.

Η κυρίως διαδρομή είναι κατάλληλη για αρχάριους περιέχοντας όμως και κάποια σημεία μεγαλύτερης μεν δυσκολίας αλλά μικρής διάρκειας. Θα διανύσουμε περίπου 5 χιλιόμετρα με αναμενόμενο χρόνο ολοκλήρωσης της πεζοπορίας, μαζί με τις στάσεις, τις 3 ώρες.

Στο καταφύγιο, όσοι από εσάς θέλετε, μπορείτε να καθίσετε για φαγητό ή καφέ δίπλα στο πάντα αναμμένο τζάκι του.

Πού και πότε

 • Πάρκινγκ καταφυγίου Μπάφι
 • Κυριακή 29/11/2015
 • Ωρα 11:00-14:00

Παροχές και Τιμή

 • Snack (σάντουιτς, φρούτο και 1 μπουκάλι νερό 500ml). Περίπου στη μέση της διαδρομής θα συναντήσουμε πηγή με πόσιμο νερό από όπου μπορείτε να ξαναγεμίσετε το μπουκάλι σας.
 • Ξενάγηση
 • Συνοδούς, πιστοποιημένους στις Πρώτες Βοήθειες
 • Το κόστος κατά άτομο είναι 5 ευρώ.

Απαραίτητος εξοπλισμός

 • Μικρό σακίδιο πλάτης
 • Αθλητικά άνετα ρούχα
 • Αντιανεμικό / αδιάβροχο μπουφάν
 • Ορειβατικό μποτάκι ή αθλητικά παπούτσια (Το αθλητικό παπούτσι δε θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες ιδιαίτερα σε αρχάριους καθώς υπάρχουν κάποια σημεία της διαδρομής σαθρά.)
 • Τα μπατόν δεν είναι απαραίτητα αλλά όσοι έχετε σίγουρα θα εκτιμήσετε την βοήθεια τους οπότε καλό είναι να τα φέρετε.
 • Extra νερό ή snack αν κρίνεται ότι το χρειάζεστε

Tips

Ο ρουχισμός πρέπει αν είναι ανάλογος των καιρικών συνθηκών εκείνης της ημέρας αλλά και των προσωπικών αναγκών σας. Η θερμοκρασία πάνω στην Πάρνηθα είναι συνήθως 7 βαθμοί χαμηλότερη από αυτή της Αθήνας και ο καιρός στο βουνό είναι απρόβλεπτος.

Καιρός

Πληροφορίες για το καιρό εδώ:  www.freemeteo.gr

Αν έχετε την οποιαδήποτε απορία, σχετικά με τον απαραίτητο προσωπικό εξοπλισμό ή τη διαδρομή, μη διστάσετε να με ρωτήσετε.

Χάρτης

 Photo Gallery

You may also like

Leave a Comment