Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Πεζοπορια στα πρωην Βασιλικα Κτηματα Τατοιου

Πεζοπορια στα πρωην Βασιλικα Κτηματα Τατοιου

Ένα μήνα μόνο μετά την πρώτη μας γνωριμία με τα πρώην Βασιλικά Κτήματα Τατοΐου και πολλοί μου ζητήσατε να την επαναλάβουμε. Για εσάς λοιπόν που δεν καταφέρατε να έρθετε, αλλά και για εσάς που θέλετε να την επαναλάβετε, η πεζοπορία θα γίνει ξανά το Σάββατο 12/12/2015.
Θα περπατήσουμε και θα γνωρίσουμε μαζί έναν μικρό παράδεισο, ο οποίος απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
Τα πρώην Βασιλικά κτήματα Τατοΐου σίγουρα όλοι τα έχετε ακούσει! Ευκαιρία λοιπόν να τα γνωρίσετε και από κοντά…
Η συνάντησή μας θα γίνει στις 10:45 (αναχώρηση στις 11:00) στην είσοδο που βρίσκεται πλησίον της ταβέρνας “Λεωνίδας”, η οποία βρίσκετε επί της Τατοΐου. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη επιλέγοντας από Εθνική Οδό την έξοδο της Βαρυμπόμπης. Λίγο πριν την είσοδο του κτήματος μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι συνολικά 8 χιλιόμετρα, εύκολη χωμάτινη διαδρομή με μικρή υψομετρική διαφορά. Με μέτριας ταχύτητας περπάτημα και συμπεριλαμβάνοντας το χρόνο της ξενάγησης και των διαλλειμάτων υπολογίζω να ολοκληρώσουμε τη βόλτα μας σε περίπου 3 ώρες.
Πρώτη μας στάση το Ανάκτορο του Βασιλιά με την πισίνα και το εντυπωσιακό σιντριβάνι με το κεφάλι του λιονταριού.
Κατεβαίνοντας το λόφο και σε μικρή απόσταση από αυτόν βρισκόμαστε ανάμεσα στους ελαιώνες και οπωρώνες που περιέβαλαν τη «Διοικητική Ενότητα» των κτημάτων και το «Χωριό».
Εδώ μπορούμε να δούμε πλήθος κτισμάτων.
Η Διοικητική Ενότητα περιλαμβάνει: το Διευθυντήριο, το Δασονομείο, το Κτήριο των αξιωματικών της φρουράς και το Σταθμό της χωροφυλακής.
Το Χωριό περιλαμβάνει: τα εργατόσπιτα, το χάνι του Λύγδα (το οποίο έχει πλέον καταρεύσει), το ξενοδοχείο “Τατόϊον”, το παλιό και το νέο βουστάσιο, το ιπποστάσιο, το χοιροστάσιο, το οινοποιείο και το εμφιαλωτήριο, το βουτυροκομείο, το γαλακτοκομείο, το ελαιοτριβείο και τέλος το κτήριο των εποχικών εργατών αλλά και τη «μάνδρα» που περιελάμβανε διάφορα διάσπαρτα εργαστήρια όπως ένα σιδηρουργείο, ένα ξυλουργείο, ένα πλυντήριο για τις ανάγκες του «Χωριού» και ένα αποχωρητήριο για τους εργάτες.
Επόμενη στάση μας το Βασιλικό Κοιμητήριο, το οποίο βρίσκεται στο λοφίσκο Παλαιόκαστρο.
Στο Βασιλικό Κοιμητήριο θα δούμε το ναό της Αναστάσεως (έτος κατασκευής το 1898-1899), το Φυλάκιο των τάφων, το Μαυσωλείο (εντυπωσιακό νεοβυζαντινό κτίσμα με έτη κατασκευής 1936-1940) το οποίο φιλοξενεί τους τάφους των Βασιλέως Κωνσταντίνου Α’, της Βασίλισσας Σοφίας και του Βασιλέως Αλέξανδρου και τέλος του τάφους του περιβάλλοντος χώρου.

Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής είναι μικρός. Οι καιρικές συνθήκες όμως, λόγω της εποχής ίσως μας δυσκολέψουν και θα πρέπει να είσαστε καλά προετοιμασμένοι οπότε:
• Το αθλητικό παπούτσι δε θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της πεζοπορίας μας, αν και η διαδρομή είναι εύκολη, καθώς μπορεί να συναντήσουμε αρκετά σημεία με λάσπη. Καλό είναι να έχετε ορειβατικό μποτάκι.
• Απαραίτητο να έχετε μαζί σας ένα αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν καθώς η θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη από αυτή της πόλης. Ντυθείτε με στρώσεις ρούχων, λεπτό κοντομάνικο ή μακρυμάνικο, φλις, μπουφανάκι και μπαφ ώστε να προσαρμόζετε το ρουχισμό σας ανάλογα με τις ανάγκες τις διαδρομής.
• Ένα σακίδιο πλάτης κατ’ άτομο, για τα προσωπικά σας αντικείμενα. Τα χέρια μας πρέπει να είναι ελεύθερα όταν περπατάμε.
• Τα μπατόν δεν είναι απαραίτητα αλλά όσοι έχετε σίγουρα θα εκτιμήσετε την βοήθεια τους οπότε καλό είναι να τα φέρετε.
• Καλή διάθεση. Υποχρεωτικά!

Πριν την έναρξη της πεζοπορίας μας, θα σας δοθεί σνακ (τοστ, φρούτο) και ένα μικρό νερό. Όποιος κρίνει ότι χρειάζεται κάτι επιπλέον καλό είναι να έχει προνοήσει και να το έχει μαζί του καθώς στο χώρο δε λειτουργεί τίποτα.

Το κόστος συμμετοχής κατ’ άτομο είναι 5 ευρώ.

Για την επιβεβαίωση της συμμετοχής σας είναι απαραίτητη η δήλωση στη σελίδα αλλά και η αποστολή προσωπικού μηνύματος.

Περιμένω τις δηλώσεις συμμετοχής σας!

Απολογισμός

Συννεφιασμένη η μέρα σήμερα, κάτι το οποίο όμως δεν μας αποθάρρυνε και η πεζοπορία μας έγινε κανονικά…

Στο σημείο συνάντησης ήμασταν 26 άτομα, συνολικά 66 πόδια. Σας μπέρδεψα; Εντάξει πάμε πάλι… Στο σημείο συνάντησης ήμασταν 19 δίποδα άτομα και 7 αξιαγάπητα τετράποδα. Αφού πήραμε τα σνακ μας, ξεκινήσαμε. Ο καιρός συννεφιασμένος, με ψιλόβροχο από την αρχή, που συνέχισε μέχρι και τη μέση περίπου της διαδρομής μας. Αυτό το ψιλόβροχο όμως είναι που έκανε το τοπίο τόσο μαγικό.

Η διαδρομή μας, λόγω του αγώνα ράλι που διεξάγονταν στους δρόμους έξω από τα κτήματα, ήταν λίγο διαφορετική από την προηγούμενη φορά.

Πρώτη στάση το «Ανάκτορο» με την πισίνα του Βασιλιά και το σιντριβάνι με το κεφάλι του λιονταριού. Αυτή τη φορά προχωρήσαμε και λίγα μέτρα πιο κάτω μέχρι τον κυκλικό σχηματισμό των κυπαρισσιών.

Εκεί η ομάδα αποφάσισε ότι παρά το ψιλόβροχο που συνέχιζε και το κρύο που ομολογουμένως έκανε θα συνέχιζε την πορεία της κανονικά. Αφού περάσαμε από το «Χωριό» όπου είδαμε τους στάβλους, τα κτήρια παραγωγής, το οινοποιείο με τα βαρέλια, αλλά και τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα συνεχίσαμε προς το λόφο «Παλαιόκαστρο» όπου βρίσκεται το Βασιλικό κοιμητήριο και ο Ναός της Αναστάσεως.

Κάπως έτσι λοιπόν τα χιλιόμετρα έγιναν σχεδόν 10… Κατά την επιστροφή μας οι ψιχάλες σταμάτησαν, κανείς δεν πρόσεξε πότε ακριβώς μιας και τις είχαμε συνηθίσει τόσο που πλέον δεν μας ενοχλούσαν. Ευχάριστα κουρασμένοι, κάποιοι λασπωμένοι, όλοι όμως χαρούμενοι. Διπλά χαρούμενα νομίζω τα τετράποδα που πραγματικά απόλαυσαν τη διαδρομή όπως μόνο ένας σκύλος ξέρει να απολαμβάνει το φθινοπωρινό τοπίο.

Καταπληκτική ομάδα η σημερινή, έκανε περισσότερα χιλιόμετρα στον ίδιο όμως χρόνο… Σας ευχαριστώ για την παρέα και την πραγματικά καλή σας διάθεση. Αποδείξαμε σήμερα ότι ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες η διάθεσή μας παραμένει η καλύτερη!

Καλή ξεκούραση σε όλους.

You may also like

Leave a Comment