Home EVENTS Πεζοπορια στο Φαραγγι του Κελαδωνα

Πεζοπορια στο Φαραγγι του Κελαδωνα

πεζοπορια

Πεζοπορία γύρω από το Φαράγγι του Κελάδωνα και επίσκεψη στο Σπήλαιο του Πάνα.

Αυτή τη φορά επιλέξαμε μια περιπετειώδης διαδρομή… Ένας κρυφός παράδεισος πολύ κοντά στην Αθήνα, που ευτυχώς γλύτωσε από τη μεγάλη φωτιά το 2007. Πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά, πουλιά και άλλα ζώα, ορθοπλαγιές, σπήλαια, ξέφωτα με απίστευτη θέα, συνθέτουν τις εικόνες και τους ήχους  αυτής της πεζοπορίας . Μια διαδρομή δυσκολότερη και πιο απαιτητική από αυτές που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, υποσχόμαστε όμως να σας μείνει αξέχαστη…

Η συνολική απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 11 χιλιόμετρα και ο αναμενόμενος χρόνος ολοκλήρωσης είναι περίπου 6-7 ώρες.

Το Φαράγγι του Κελάδωνα βρίσκεται στη Νοτιοδυτική πλευρά της Πάρνηθας , κάτω από τη Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μονή Κλειστών). Πολλοί θα το έχετε ακούσει αλλά λίγοι θα το έχετε διασχίσει ολόκληρο αφού ένα μεγάλο τμήμα του απαιτεί τεχνικές canyoning (εκεί υποσχόμαστε να σας πάμε την Άνοιξη). Το αξιοπερίεργο είναι ότι έχει τρία ονόματα που αντιστοιχούν σε τρία τμήματα του φαραγγιού. Το τμήμα κοντά στην πηγή Γκούρα και μέχρι το Σπήλαιο Πάνα  ονομάζεται ρέμα Γκούρας. Στη συνέχεια, μέχρι κάτω από τη Μονή Κλειστών, ονομάζεται φαράγγι Κελάδωνα. Τέλος, από τη Μονή και πέρα ονομάζεται ρέμα Γιαννούλας.

Η διαδρομή μας ξεκινάει από την άσφαλτο που οδηγεί στη Μονή Κλειστών, μετά τη Φυλή ή αλλιώς Χασιά, όπως θα την ξέρετε οι καλοφαγάδες. Κατηφορίζουμε στο ρέμα της Γιαννούλας υπό τους ήχους τρεχούμενων νερών που μας καλωσορίζουν και θα μας συνοδεύουν στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μας. Υπάρχουν σημεία στα οποία θα πρέπει να διασχίσουμε το ρέμα πατώντας πάνω σε βράχια, οπότε θα πρέπει τα παπούτσια να είναι κατάλληλα (ορειβατικό μποτάκι) και φυσικά αδιάβροχα.

Εδώ αρχίζει το πρώτο ανηφορικό μέρος της διαδρομής για 2 χλμ. περίπου. Κατόπιν, με αρκετές υψομετρικές εναλλαγές αλλά με καταπληκτική θέα προς τις ορθοπλαγιές του όρους Άρμα, φτάνουμε στην πηγή Ταμίλθι.

Γενικά η διαδρομή μας έχει συνεχείς υψομετρικές εναλλαγές για αυτό και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση.

Αφήνοντας πίσω μας τη πηγή Ταμίλθι θα κατευθυνθούμε προς το Σπήλαιο Πανός. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σπήλαια γνωστό και ως «Λυχνοσπηλιά» ή «Πάνειο άντρο». Βρίσκεται στην αριστερή πλαγιά της χαράδρας της Γκούρας σε υψόμετρο 770 μ..

Χρειάζεται προσοχή για να φθάσει κανείς στο πλάτωμα καθώς πρέπει να κατέβουμε έναν κατακόρυφο βράχο ύψους περίπου 15 μ.. Εκεί υπάρχουν λαξευμένες οπές, σαν σκαλοπάτια, αλλά και συρματόσκοινα από τα οποία μπορούμε να κρατηθούμε και να φτάσουμε στην είσοδο του σπηλαίου με ασφάλεια.

Στους βράχους, γύρω από τη σχεδόν καλυμμένη από πλατάνια είσοδο του σπηλαίου, υπάρχουν λαξευμένες από την αρχαιότητα υποδοχές για τοποθέτηση των αναθημάτων.

Εκεί υπήρχαν χαραγμένες επιγραφές, από τις οποίες μόνο μία κατορθώθηκε να αναγνωσθεί από τους αρχαιολόγους στα τέλη του 19ου αιώνα. Έτσι αποκαλύφθηκε τόσο το αρχαίο όνομα της ρεματιάς (Κελάδων), όσο και του θεού (Παν).

Το σπήλαιο έχει είσοδο κωνικού σχήματος που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Οδηγεί σε στενόμακρη αίθουσα, μήκους 68 μ. περίπου και πλάτους κυμαινόμενου μέχρι 15 μ. Από υπερυψωμένο στενότατο πέρασμα αριστερά, οδηγούμαστε σε δεύτερη μικρή αίθουσα που έγινε ευρύτερα γνωστή μόλις το 1960 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Ιωάννου. Έχει μήκος 20 μ., πλάτος 9 μ. και ύψος 4 μ. και μεγάλη λιθωματική λεκάνη από όμορφο σταλαγμιτικό υλικό, άλλοτε γεμάτη νερό και με λευκούς σταλακτίτες. Από αυτή την αίθουσα υπάρχει, σε ψηλότερο σημείο της, δεύτερη αλλά απρόσιτη έξοδος – είσοδος. Το δάπεδο της πρώτης αίθουσας είναι σκεπασμένο σε μεγάλο μέρος του από πετρωμένες ροές (goors), οι οποίες έχουν σχηματίσει στο κέντρο του σπηλαίου μεγάλες λιθωματικές λεκάνες. Οι τελευταίες παλαιότερα ήταν γεμάτες νερό, καθώς στο σπήλαιο υπήρχαν τρεις πηγές. Σε μία από αυτές ο Ι. Πετρόχειλος βρήκε το 1952 πολλά niphargos (τυφλά υδρόβια αμφίποδα).

Η συνέχεια της διαδρομής μας επιφυλάσσει άλλο ένα ανηφορικό μονοπάτι με μέτρια τεχνική δυσκολία. Φτάνοντας στο λιβάδι πίσω από την κορυφή Άρμα θα κάνουμε μια στάση για ξεκούραση. Από εκεί αρχίζουν τα τελευταία 4 χιλιόμετρα, κατηφορικά πλέον, που θα μας οδηγήσουν στο σημείο εκκίνησής μας.

Πού και πότε

 • Στην οδό Φυλής στη διασταύρωση προς Δερβενοχώρια και Μονή Κλειστών (όπως φαίνεται και στο χάρτη)
 • Κυριακή 28/2/2016
 • Ώρα διεξαγωγής 09:00-16:00
 • Ώρα συνάντησης 8:45

Παροχές και Τιμή

 • Snack (σάντουιτς, φρούτο και 1 μπουκάλι νερό 500ml). Περίπου στη μέση της διαδρομής θα συναντήσουμε πηγή με πόσιμο νερό από όπου μπορείτε να ξαναγεμίσετε το μπουκάλι σας.
 • Συνοδούς, πιστοποιημένους στις Πρώτες Βοήθειες
 • Το κόστος κατά άτομο είναι 10 ευρώ.

Απαραίτητος εξοπλισμός

 • Μικρό σακίδιο πλάτης
 • Αθλητικά άνετα ρούχα
 • Αντιανεμικό / αδιάβροχο μπουφάν
 • Απαραίτητα Ορειβατικό μποτάκι (Η διαδρομή έχει αρκετά σημεία σαθρά και δύσκολα. Κανένας δε θα γίνει δεκτός εάν δεν διαθέτει κατάλληλα παπούτσια )
 • Τα μπατόν θα σας φανούν ιδιαίτερα βοηθητικά οπότε καλό είναι όσοι έχετε να τα φέρετε.
 • Extra νερό ή snack αν κρίνεται ότι το χρειάζεστε

Tips

Ο ρουχισμός πρέπει αν είναι ανάλογος των καιρικών συνθηκών εκείνης της ημέρας αλλά και των προσωπικών αναγκών σας. Η θερμοκρασία πάνω στην Πάρνηθα είναι συνήθως 7 βαθμοί χαμηλότερη από αυτή της Αθήνας και ο καιρός στο βουνό είναι απρόβλεπτος.

Επιπλέον πληροφορίες για την περιοχή!

Ο σταλακτιτικός διάκοσμος του σπηλαίου είναι μαυρισμένος από τα λυχνάρια, τους πυρσούς και τα ξύλα που χρησιμοποιούσαν για φωτισμό οι προσερχόμενοι για τη λατρεία του Πάνα, αλλά και κατά τους χριστιανικούς χρόνους. Το σπήλαιο ονομάζεται και «Λυχνοσπηλιά», χάρη στα πολυάριθμα λυχνάρια, περί τα 2.000, που βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική έρευνα, η οποία προσδιόρισε τρεις περιόδους χρησιμοποιήσεως του σπηλαίου. Το ανώτερο στρώμα φθάνει έως τα μεσαιωνικά χρόνια. Σε αυτό βρέθηκαν τα λυχνάρια, μία χρυσή πόρπη, χάλκινα νομίσματα και ιατρικά εργαλεία, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο σπήλαιο λατρεύονταν επίσης ο Ασκληπιός και οι Νύμφες. Το μεσαίο στρώμα αποκάλυψε θραύσματα αγγείων από τους προχριστιανικούς χρόνους έως τον 5ο αι., πήλινα ειδώλια, μικρά ανάγλυφα και αγάλματα με τον Πάνα και τις Νύμφες και θυμιατήρια που επιβεβαιώνουν τη λατρευτική χρήση του σπηλαίου. Το κατώτερο στρώμα αποκάλυψε θραύσματα κεραμικής προϊστορικής τέχνης και μερικά μυκηναϊκά. Το σπήλαιο του Πανός είναι «ζωντανό» σπήλαιο, καθώς παρουσιάζει σταγονορροή, και έχει δική του πανίδα, κυρίως από νυχτερίδες, αλλά και δολιχόποδα.

Η ονομασία της κορυφής “Άρμα” (με υψόμετρο 884 μ), προέρχεται από την ομοιότητα του βράχου με το άρμα του μυθικού ήρωα Αμφιάραου ο οποίος έπεσε με το άρμα του στο σημείο εκείνο. Οι ιερείς της Αθήνας περίμεναν το σημάδι του Δία κοιτώντας από την Πνύκα και την Ακρόπολη για να ξεκινήσει η ιερή πομπή για τους Δελφούς, η Πυθαίδα πομπή. Όποτε τα σύννεφα μαζεύονταν και άστραφτε στην κορυφή “Άρμα”, κατά τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα, η πομπή λάμβανε ως Θεϊκό σήμα την αστραπή για να ξεκινήσει. Από εκείνα τα χρόνια έχει επιβιώσει η παροιμιώδης ρήση “… οπόταν δι’ Άρματος αστράψει …”.

Προσοχή!

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν άτομα με υψοφοβία, ακροφοβία, κλειστοφοβία και φυσικά άτομα που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση

Αν έχετε την οποιαδήποτε απορία, σχετικά με τον απαραίτητο προσωπικό εξοπλισμό ή τη διαδρομή, μη διστάσετε να με ρωτήσετε.

Χάρτης

You may also like

Leave a Comment