Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Πεζοπορια Πυργος Οινοης – Φραγμα Μαραθωνα

Πεζοπορια Πυργος Οινοης – Φραγμα Μαραθωνα

Μια περιοχή  παγκοσμίως γνωστή λόγω του Μαραθωνίου Δρόμου, για την οποία όμως οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ελάχιστα…

Μια ιδέα για τη μάχη, την καφετέρια στο φράγμα και ότι είναι λίγο έξω από την Αθήνα.

Η περιοχή του Μαραθώνα έχει όμως να δώσει στους επισκέπτες της πολλά περισσότερα…

Σε ποια άλλη περιοχή σε μία μόνο διαδρομή χωράει ένας Μεσαιωνικός Πύργος, ένας αρχαίος Ναός, ένα θεραπευτήριο, ένα φαράγγι, ένα ποτάμι, αρχαία Λατομία, δύο μικρά εκκλησάκια, ένα φράγμα, μια λίμνη, ένα πιστό αντίγραφο του Θησαυροφυλακίου των Δελφών και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον με πραγματικά μεγάλη βιοποικιλότητα;

Την Κυριακή 20/3/2016, όσοι δεν θα φύγετε για το τριήμερο, ξεφύγετε από την Αθήνα και ελάτε να περπατήσουμε μαζί μια εύκολη και πραγματικά πλούσια διαδρομή.

Θα διανύσουμε 10 χιλιόμετρα σε 5 περίπου ώρες, μαζί φυσικά με τις απαραίτητες στάσεις.

Θα ξεκινήσουμε από τον Πύργο της Οινόης. Έναν επιβλητικό μεσαιωνικό πύργο με ύψος 11,5m, χτισμένο περίπου το 1250μ.Χ. από τον Όθωνα Δελαρό, που χρησίμευε για την κατόπτευση και τον έλεγχο της περιοχής.

Πολύ κοντά βρίσκεται μία Φράγκικη εκκλησία (σημερινοί Άγιοι Απόστολοι). Ο περιβάλλον χώρος της αποτελεί την περιοχή του ιερού του Πυθίου Απόλλωνος που λειτουργούσε και ως θεραπευτήριο. Από εδώ ξεκινούσε η επίσημη αντιπροσωπεία για τους Δελφούς.

Παντού αναβλύζουν νερά και για αυτό υπάρχουν στην περιοχή τεράστιοι πλάτανοι και άλλα υδρόβια φυτά.

Έπειτα ακολουθώντας μέρος από ένα αρχαίο λιθόστρωτο μονοπάτι, κρυμμένο από τα σπάρτα αυτήν την εποχή που θα σας ταξιδέψουν με τα αρώματά τους, θα κατευθυνθούμε προς το φαράγγι της Οινόης και τον ποταμό Χάραδρα.

Κατεβαίνοντας προς το ποτάμι υπάρχει ένα δύσβατο σημείο το οποίο θέλει λίγη προσοχή. Η συνέχεια όμως της διαδρομής μας, που στο μεγαλύτερο της μέρος γίνετε δίπλα αλλά και “μέσα” στο ποτάμι, θα σας αποζημιώσει.

Διασχίζοντας πυκνή βλάστηση, η κοίτη του ποταμού θα μας οδηγήσει κοντά στη βάση του φράγματος.

Αν προχωρούσαμε λίγο ακόμη ένας φράχτης της ΕΥΔΑΠ θα έφραζε το δρόμο μας και θα μας ανάγκαζε να επιστρέψουμε… Φυσικά εμείς έχουμε εντοπίσει ένα κρυμμένο από τα βλέμματα μονοπάτι το οποίο θα μας ανεβάσει στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με μαγευτική θέα προς το φράγμα.

Από εκεί θα κατευθυνθούμε προς το φράγμα και αφού το διασχίσουμε θαυμάζοντας τη λίμνη και το αντίγραφο του Θυσαυροφυλακίου των Δελφών θα κατέβουμε ξανά στο φαράγγι.Pet-Friendly-Limo-1289-768-0001

Η επιστροφή μας στο Πύργο της Οινόης θα γίνει από ένα συντομότερο αλλά εξίσου ωραίο δρόμο.

Πού και πότε

 • Πύργος Οινόης (ακολουθεί χάρτης)
 • Κυριακή 20/3/2016
 • Ώρα διεξαγωγής 10:00-15:00
 • Ώρα συνάντησης 9:45

Παροχές και Τιμή

 • Snack (σάντουιτς, φρούτο και 1 μπουκάλι νερό 500ml).
 • Συνοδούς, πιστοποιημένους στις Πρώτες Βοήθειες
 • Το κόστος κατά άτομο είναι 10 ευρώ.

Απαραίτητος εξοπλισμός

 • Μικρό σακίδιο πλάτης
 • Αθλητικά άνετα ρούχα
 • Αντιανεμικό / αδιάβροχο μπουφάν
 • Ορειβατικό μποτάκι ή αθλητικά παπούτσια (Καλό είναι να είναι αδιάβροχα ή να έχετε μαζί σας στο αυτοκίνητο ένα δεύτερο ζευγάρι καθώς υπάρχει πιθανότητα να βραχούν.)
 • Τα μπατόν δεν είναι απαραίτητα αλλά όσοι έχετε σίγουρα θα εκτιμήσετε την βοήθεια τους οπότε καλό είναι να τα φέρετε.
 • Extra νερό ή snack αν κρίνεται ότι το χρειάζεστε

Tips

Ο ρουχισμός πρέπει αν είναι ανάλογος των καιρικών συνθηκών εκείνης της ημέρας αλλά και των προσωπικών αναγκών σας.

Προσοχή!

Με την άνοιξη προ των πυλών, για την ασφάλεια όλων μας, είναι υποχρεωτικό να μας ενημερώσετε για πιθανές αλλεργίες (π.χ. τσιμπήματα εντόμων, αλλεργικό άσθμα).

Αν έχετε την οποιαδήποτε απορία, σχετικά με τον απαραίτητο προσωπικό εξοπλισμό ή τη διαδρομή, μη διστάσετε να με ρωτήσετε.

Χάρτης

You may also like

Leave a Comment