Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Πεζοπορια στις Στοες των Μεταλλειων Λαυριου

Πεζοπορια στις Στοες των Μεταλλειων Λαυριου

Μία ώρα από την Αθήνα αρκεί για να βρεθεί κανείς 5.000 χρόνια πίσω στο χρόνο.

Στην περιοχή του Λαυρίου και στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου κρύβονται τα αρχαιότερα μεταλλεία μολύβδου και αργύρου στην Ελλάδα και θα είναι ο προορισμός της επόμενης πεζοπορίας μας.

Μια εύκολη διαδρομή ανάμεσα σε αρχαία λατομεία και στοές εξόρυξης, φρεάτια εξαερισμού, δεξαμενές νερού και πλυντήρια μεταλλευμάτων, ερείπια κατοικιών των μεταλλωρύχων και όλα αυτά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο που μοσχοβολά από τα ανθισμένα λουλούδια της Άνοιξης.

Σας κινήσαμε το ενδιαφέρον; Αν σας πούμε ότι θα μπούμε και για λίγο στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων τι θα καταλάβετε;

Το σημείο συνάντησης θα είναι στην πλατεία του χωριού Άγιος Κωνσταντίνος.

Η εκδήλωσή μας θα ξεκινήσει από το Ορυκτολογικό Μουσείο Καμάριζας (Αγίου Κωνσταντίνου). Εκεί, ένας από τους παλιούς μεταλλωρύχους της περιοχής, θα μας ξεναγήσει και θα μας μιλήσει για την διαδικασία εξόρυξης των μεταλλευμάτων. Στο Μουσείο θα δούμε πέρα από πετρώματα της περιοχής και πολλά από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν.

Μέρος της πεζοπορίας μας θα γίνει κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Στις στοές εξόρυξης των μεταλλευμάτων. Εκεί που οι δούλοι αρχικά, αλλά και οι μεταλλωρύχοι εργάτες αργότερα, περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας αλλά και της ζωής τους, πολλές φορές χωρίς να ξαναβγούν ποτέ.

Το σημείο έναρξης της πεζοπορίας θα είναι λίγο έξω από το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος στη θέση Χάος, όπου και θα μεταβούμε με τα οχήματά μας.

Ένας όμορφος, πευκόφυτος χώρος αναψυχής με πηγή και τραπέζια.

Το Χάος είναι ένα βάραθρο, σχεδόν κυκλικού σχήματος ή σχήματος καρδιάς για τους ρομαντικούς, βάθους 55μ. και διαμέτρου 120μ.. Πιθανότατα σχηματίστηκε, άγνωστο πότε, λόγω της κατάρρευσης της οροφής σπηλαίου. Σήμερα είναι σημείο με μεγάλο αναρριχητικό και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον.

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από εκεί. Το πρώτο μέρος της, αυτό που θα διεξαχθεί υπό το φως του ήλιου, είναι περίπου 8 χιλιόμετρα (αναμενόμενος χρόνος ολοκλήρωσης 2,5 ώρες) χωρίς σημαντικές υψομετρικές διαφορές. Αρχικά θα κινηθούμε σε μονοπάτια και δασικούς χωματόδρομους ανάμεσα σε εισόδους στοών και φρεάτια που λειτουργούσαν ως εξαερισμός. Η θέα προς το λιμάνι του Λαυρίου και τη Μακρόνησο είναι μαγευτική!!

Η διαδρομή μας διέρχεται μέσα από έναν από τους οικισμούς των μεταλλωρύχων. Ερείπια από μικρά πετρόχτιστα σπιτάκια που στέκουν στον απόηχο μιας άλλης εποχής.

Θα κάνουμε μια μικρή στάση στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας όπου υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό.

Έπειτα θα συνεχίσουμε μέχρι μια δεξαμενή συλλογής υδάτων η οποία τροφοδοτούσε τα πλυντήρια των μεταλλευμάτων που λειτουργούσαν σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που εμείς θα βρισκόμαστε και μπορούμε να τα δούμε από ψηλά.

Η επιστροφή μας θα γίνει από ασφαλτοστρωμένο επαρχιακό δρόμο προς το σημείο στάθμευσης των οχημάτων μας. Με αυτά θα μεταβούμε στην είσοδο των στοών, σε απόσταση περίπου 5 λεπτών.

Εκεί, αφού μοιραστεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός (κράνος και φακός) και λάβουμε τις απαραίτητες οδηγίες από τους έμπειρους σπηλαιολόγους που θα μας ξεναγήσουν στις στοές, θα εισέλθουμε σε αυτές. Η ξενάγησή μας στις στοές θα έχει διάρκεια περίπου 2 ώρες. Σε αυτό το κομμάτι της πεζοπορίας δεν μπορούν να συμμετάσχουν άτομα με κλειστοφοβία.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μπορείτε να επισκεφτείτε την όμορφη πόλη του Λαυρίου και το λιμάνι, για φαγητό ή καφέ.Pet-Friendly-Limo-1289-768-0001

Πού και πότε

 • Χώρος αναψυχής Χάος
 • Κυριακή 3/4/2016
 • Ώρες διεξαγωγής 10:00-16:00
 • Ώρα συνάντησης 09:45

Παροχές και Τιμή

 • Snack (σάντουιτς, φρούτο και 1 μπουκάλι νερό 500ml). Περίπου στη μέση της διαδρομής θα συναντήσουμε πηγή με πόσιμο νερό από όπου μπορείτε να ξαναγεμίσετε το μπουκάλι σας.
 • Είσοδος και ξενάγηση στο Ορυκτολογικό Μουσείο Καμάριζας (Αγίου Κωνσταντίνου)
 • Ξενάγηση και Συνοδία μέσα στις στοές από έμπειρους Σπηλαιολόγους
 • Συνοδούς για την πεζοπορία, πιστοποιημένους στις Πρώτες Βοήθειες
 • Τον απαραίτητο εξοπλισμό για την είσοδο στις στοές των μεταλλείων (κράνος, φακός)
 • Το κόστος κατά άτομο είναι 25 ευρώ.

Απαραίτητος εξοπλισμός

 • Μικρό σακίδιο πλάτης
 • Αθλητικά άνετα ρούχα
 • Αντιανεμικό / αδιάβροχο μπουφάν
 • Ορειβατικό μποτάκι ή αθλητικά παπούτσια
 • Extra νερό ή snack αν κρίνεται ότι το χρειάζεστε

ΠΡΟΣΟΧΉ

Στις στοές υπάρχει λάσπη οπότε θα πρέπει να φοράτε ρούχα και παπούτσια που δε θα σας πειράζει να λερωθούν.

Απαραίτητο είναι να έχετε μαζί σας δεύτερα ρούχα και παπούτσια για να αλλάξετε μετά την έξοδο από τις στοές.

Ο ρουχισμός πρέπει αν είναι ανάλογος των καιρικών συνθηκών εκείνης της ημέρας αλλά και των προσωπικών αναγκών σας. Η θερμοκρασία μέσα στις στοές είναι χαμηλότερη από αυτή του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Pet's

Οι περισσότερες εκδηλώσεις μας, όπως γνωρίζεται ήδη, είναι pet friedly. Στη συγκεκριμένη τα σκυλάκια είναι ευπρόσδεκτα υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες σχετίζονται πρωτίστως με την ασφάλεια τους αλλά και την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Στην περιοχή υπάρχει πλήθος ανοιχτών φρεατίων (σαν πηγάδια) μεγάλου βάθους, που πολλά από αυτά είναι κρυμμένα από θάμνους. Όλα τα σκυλάκια θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι δεμένα σε λουρί και να κινούνται κοντά στο συνοδό τους για να αποφύγουμε ατυχήματα.

Ο σκύλος θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι θα σας ακολουθήσει εντός της στοάς και δε θα φοβηθεί από το περιβάλλον και το σκοτάδι. Εάν ο σκύλος δείξει σημάδια φόβου κατά την είσοδο στο τούνελ θα πρέπει να παραμείνει εκτός υπό την ευθύνη σας.

Έχτρα προσοχή θα πρέπει να δείξετε στις δύο βρύσες που υπάρχουν. Το νερό είναι μεν πόσιμο αλλά στη βάση της βρύσης υπάρχει στάσιμο νερό στο οποίο έχουν πέσει πολλές κάμπιες (τοξικές για τα σκυλιά) και καλό θα ήταν να μην πιούνε από αυτό.

Αν έχετε την οποιαδήποτε απορία, σχετικά με τον απαραίτητο προσωπικό εξοπλισμό ή τη διαδρομή, μη διστάσετε να με ρωτήσετε.

Χάρτης

Δήλωση συμμετοχής

* indicates required

/ / ( dd / mm / yyyy )

/ / ( dd / mm / yyyy )

Αποδέχομαι τους όρους συμμετοχής *

ΠΡΟΣΟΧΗ: θα λάβετε ένα e-mail που θα σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας για συμμετοχή στην εκδήλωση.

You may also like

Leave a Comment