Home EVENTS ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΑΤΟΙΟΥ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΑΤΟΙΟΥ

1h_1920x1074-1-min

Ένα μέρος βγαλμένο από παραμύθι!

Σε κάθε σου βήμα ο απόηχος της ζωής των Βασιλιάδων… Το ανάκτορο μέσα στο δάσος, τα μονοπάτια των περιπάτων τους, η πισίνα, τα γήπεδα αλλά και το χωριό των υπηκόων τους. Ένα μέρος που αυτή την εποχή έχει την πιο νοσταλγική και όμορφη εικόνα. Τα χρώματα του φθινοπώρου συνθέτουν ένα πίνακα ζωγραφικής, τόσο μαγικό που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι συνολικά 8 χιλιόμετρα, εύκολη χωμάτινη διαδρομή με μικρή υψομετρική διαφορά. Με μέτριας ταχύτητας περπάτημα και συμπεριλαμβάνοντας το χρόνο της ξενάγησης και των διαλειμμάτων υπολογίζω να ολοκληρώσουμε τη βόλτα μας σε περίπου 3,5 ώρες.

Θα ξεκινήσουμε από την είσοδο της Λεύκας που βρίσκεται επί της Τατοίου και σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο θα συναντήσουμε το Ανάκτορο του Βασιλιά με την πισίνα και το εντυπωσιακό σιντριβάνι με το κεφάλι του λιονταριού.

Έπειτα θα ξεκινήσει το κύριο μέρος της πεζοπορίας μας. Μια κυκλική διαδρομή μέσα σε δασώδη περιοχή με χωμάτινα μονοπάτια. Επόμενη στάση μας το Βασιλικό Κοιμητήριο, το οποίο βρίσκεται στο λοφίσκο Παλαιόκαστρο. Εδώ έχουμε και το μόνο σημείο της πεζοπορίας μας το οποίο θα είναι μέτριας δυσκολίας, καθώς για να το προσεγγίσουμε θα κινηθούμε για περίπου ένα χιλιόμετρο σε ελαφρά ανηφορική διαδρομή.

Στο Βασιλικό Κοιμητήριο θα δούμε το ναό της Αναστάσεως (έτος κατασκευής το 1898-1899), το Φυλάκιο των τάφων, το Μαυσωλείο (εντυπωσιακό νεοβυζαντινό κτίσμα με έτη κατασκευής 1936-1940) το οποίο φιλοξενεί τους τάφους των Βασιλέως Κωνσταντίνου Α’, της Βασίλισσας Σοφίας και του Βασιλέως Αλέξανδρου και τέλος του τάφους του περιβάλλοντος χώρου.

Κατεβαίνοντας το λόφο και σε μικρή απόσταση από αυτόν βρισκόμαστε ανάμεσα στους ελαιώνες και οπωρώνες που περιέβαλαν τη «Διοικητική Ενότητα» των κτημάτων και το «Χωριό».

Εδώ μπορούμε να δούμε πλήθος κτισμάτων.

Η Διοικητική Ενότητα περιλαμβάνει: το Διευθυντήριο, το Δασονομείο, το Κτήριο των αξιωματικών της φρουράς και το Σταθμό της χωροφυλακής.

Το Χωριό περιλαμβάνει: τα εργατόσπιτα, το χάνι του Λύγδα (το οποίο έχει πλέον καταρρεύσει), το ξενοδοχείο “Τατόϊον”, το παλιό και το νέο βουστάσιο, το ιπποστάσιο, το χοιροστάσιο, το οινοποιείο και το εμφιαλωτήριο, ο βουτυροκομείο, το γαλακτοκομείο, το ελαιοτριβείο και τέλος το κτήριο των εποχικών εργατών αλλά και τη «μάνδρα» που περιελάμβανε διάφορα διάσπαρτα εργαστήρια όπως ένα σιδηρουργείο, ένα ξυλουργείο και ένα πλυντήριο για τις ανάγκες του «Χωριού».

Ολοκληρώνοντας την περιήγησή μας στα κτήρια του κτήματος επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης μας διανύοντας απόσταση 400 μέτρων.

Pet-Friendly-Limo-1289-768-0001

Η εκδήλωση είναι pet friendly και κατάλληλη για αρχάριους.

Πού και πότε

 • Είσοδος Λεύκας επί της Τατοίου (όπως φαίνεται στο χάρτη)
 • Κυριακή 27/11/2016
 • Ώρες διεξαγωγής 10:00-13:30
 • Ώρα συνάντησης 09:45

Η συνάντησή μας θα γίνει στις 09:45 στην είσοδο της Λεύκας η οποία βρίσκετε επί της Τατοίου. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη επιλέγοντας από εθνική οδό την έξοδο της Βαρυμπόμπης. Λίγο πριν την είσοδο του κτήματος, όπου είναι και το σημείο συνάντησης μας θα δείτε στα αριστερά ένα μικρό πλάτωμα με ελιές. Εκεί μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας.

Παροχές και Τιμή

 • Snack (κριτσίνια, φρούτο και 1 μπουκάλι νερό 500ml).
 • Συνοδούς για την πεζοπορία, πιστοποιημένους στις Πρώτες Βοήθειες
 • Το κόστος κατά άτομο είναι 5 ευρώ.

Απαραίτητος εξοπλισμός

 • Μικρό σακίδιο πλάτης
 • Αθλητικά άνετα ρούχα
 • Αντιανεμικό / αδιάβροχο μπουφάν / φούτερ
 • Ορειβατικό μποτάκι ή αθλητικά παπούτσια
 • Τα μπατόν δεν είναι απαραίτητα αλλά όσοι έχετε σίγουρα θα εκτιμήσετε την βοήθεια τους οπότε καλό είναι να τα φέρετε.
 • Extra νερό ή snack αν κρίνεται ότι το χρειάζεστε

Ο ρουχισμός πρέπει αν είναι ανάλογος των καιρικών συνθηκών εκείνης της ημέρας αλλά και των προσωπικών αναγκών σας. Η θερμοκρασία στο βουνό είναι χαμηλότερη από αυτή της πόλης.

Pet's

Οι περισσότερες εκδηλώσεις μας, όπως γνωρίζεται ήδη, είναι pet friedly. Στη συγκεκριμένη τα σκυλάκια είναι ευπρόσδεκτα!

Αν έχετε την οποιαδήποτε απορία, σχετικά με τον απαραίτητο προσωπικό εξοπλισμό ή τη διαδρομή, μη διστάσετε να με ρωτήσετε.

Χάρτης

Δήλωση συμμετοχής

* indicates required

/ / ( dd / mm / yyyy )

/ / ( dd / mm / yyyy )

Αποδέχομαι τους όρους συμμετοχής *

ΠΡΟΣΟΧΗ: θα λάβετε ένα e-mail που θα σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας για συμμετοχή στην εκδήλωση.

You may also like

Leave a Comment